Page Nav

HIDE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

//

Най-новото:

latest

Балнеология

 
Балнеология       
Съчетанието от благоприятен климат, минерални води и красива природа са причина много хора да потърсят балнеолечебните курорти за своята ваканция като комлинират лечението с почивка и отдих. В част от курортите, които са в планински местности, балнеолечението се съчетава с климатолечение.

Велинградските води дължат своето лечебно действие преди всичко на минералния и газовия си състав, а също така и на редица други биологични активни вещества. Това са хидрокарбонатно и силициеви съставки, сяра и сероводород, а също и благородният газ – радон.

Минералните води стимулират сърдечно-съдовата, нервната и ендокринната система. Оказва благоприятен ефект върху костно-мускулната система и ставния апарат. Подобряват обмяната на веществата и дейността на жлезите с вътрешна секреция.Богатите балнеологични и климатични ресурси, наличната лечебно-диагностична и леглова база дават възможност да се лекуват с успех следните заболявания:
На опорно-двигателния апарат от възпалителен, дегенеративен характер - ревматоиден полиартрит (болестта на Соколски-Буйо) осемнадесет месеца след острия пристъп; анкилозиращ спондилоартрит (болестта на Бехтерев).
Заболявания на околоставните тъкани и мускулатурата, остеоартрози (професионални и непрофесионални), артрити и артрози и други заболявания от нетуберкулозно естество (алергични, кожни, белодробни, кръвни). Заболявания на периферната нервна система и гръбначния мозък-радикулити, неврити, плексити, полиневрити, неврофибромиозити, целулити; състояния след наранявания и травми на периферната нервна система и гръбначния мозък, нуждаещи се от хирургично лечение; менингомиелорадикулити, следтравматични миелити, при положение, че болните могат да се обслужват сами. Гинекологични заболявания - хронични възпалителни процеси на яйчниците от нетуберкулозно естество, аднексити, метрити, ендометрити, пери и параметрити; безплодие при жените вследствие инфантилност на матката, овариална недостатъчност и последствия от неспецифични хронични изменения в половата сфера.
Възпалителни и алергични заболявания на горните дихателни пътища, на белите дробове от нетуберкулозно естество - хронични ринити, фарингити, ларингити, бронхити, лека форма на бронхиална астма. Състояния след прекаран сух или ексудативен плеврит, пневмокониози без явления на сърдечна или белодробна недостатъчност.
Функционални разстройства на нервната система - неврози от неврастенен тип и неврастении реакции след прекарани заболявания (интоксикации на нервната система, черепно-мозъчни травми, инфекции от различно естество). Заболявания на стомашно-чревния тракт-язва на стомаха и дванадесетопръстника в хроничен стадий, колити и гастрити, чернодробно-жлъчни заболявания.
Заболявания на отделителната система - предимно от литиозен характер. Очни заболявания - глаукома и увеити Състояния на възстановяване след прекарани заболявания, след умствена и физическа преумора, вторични анемии, изискващи санаторно-курортен режим. Това е далече не цялата гама от заболявания и увреждания, които могат да намерят радикално лечение или подобрение в курорта Велинград.

Във Велинград се лекуват и почиват над 300 000 български и чуждестранни граждани и туристи. Рядко се среща таково благоприятно съчетание на балнеологични и климатични фактори, каквото има във Велинград. Това съчетание дава възможност да се лекуват с успех много заболявания. Много и разнообразни по състав са минералните води на курорта. През цялата година климатът е благоприятен за лечение на редица заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища. Курортът е профилиран за лечение на ставни заболявяния от възпалителен и дегеративен характер, след травматични заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични нетуберколозно естество и стерилитет, бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни болести, възстановяване след някакво заболяване и др.

Велинград придобива все по-голяма известност като балнеологичен курорт с национално и международно значение. Повечето болни, ползвали минералните извори води за балнеопроцедури, в една или друга степен.